Een onderneming starten als student-zelfstandige, in een notendop.

Als student kan je een bedrijf starten onder het statuut student-zelfstandige, hiermee heb je ontzettend veel voordelen tegenover een zelfstandige in bij- of hoofdberoep.

In Wallonië en Brussel ben je verplicht aan te tonen dat je beschikt over basiskennis van een bedrijfsbeheer en/of beroepskennis. Om over deze kennis te beschikken moet je een cursus doen. Als je de cursus voltooid hebt krijg een certificaat die je kan voorleggen als je je inschrijft bij de KBO. In Vlaanderen is dit niet verplicht.

Maak een afspraak bij de bank. Open een professionele bankrekening. Voor een eenmanszaak is het niet verplicht een professionele bankrekening aan te vragen. Je mag je onderneming ook koppelen aan jouw persoonlijke bankrekening, echter wordt dit afgeraden. Met een aparte bankrekening heb je een beter overzicht over je financiële status.

Je ondernemingsnummer moet je later doorgeven aan de bank aangezien je nog niet geregistreerd bent als een onderneming.

De (KBO) kruispuntbank voor ondernemingen bevat de gegevens van alle ondernemingen in België. Je moet een aanvraag indienen en de nodige informatie vermelden. Je kan je aanmelden via een ondernemersloket fysiek of online, zoals Acerta of Liantis. Zei voltooien de registratie bij de KBO en je ontvangt een ondernemingsnummer.

Het is belangrijk te vermelden dat je student-ondernemer bent!
Te vermelden informatie:
 1. Je identiteitskaart.
 2. De handelsnaam van je zaak.
 3. Je professioneel bankrekeningnummer.
 4. De begindatum van je activiteiten.
 5. Een overzicht van de activiteiten die worden uitgeoefend.
 6. Het adres waar de activiteiten worden uitgeoefend.
 7. De nodige documenten.

Je hebt nu een ondernemingsnummer en een rekeningnummer. Je moet het ondernemingsnummer doorgeven aan de bank zodat deze gekoppeld is aan je bankrekening.

Naast het ondernemingsnummer heb je ook een btw-nummer nodig. Hiervoor dien je een aparte inschrijving te doen. Je kan dit aanvragen op dezelfde plek waar je je inschrijft voor de KBO.

Indien je van plan bent om een fysieke winkel te starten komt er meer bij kijken dan een online winkel. De meeste studenten richten zich op een online zaak waardoor we ons niet gaan verdiepen in de fysieke winkel. Als je op de markt staat of voedsel gaat verkopen heb je ook weer andere vergunningen nodig. Ongeacht of je een online zaak of een fysieke zaak hebt, je moet tijdens je inschrijving navragen welke vergunningen nodig zijn voor jouw situatie. Je kan hiervoor ook langsgaan bij jouw lokale gemeentehuis.

Indien je van plan bent om een fysieke winkel te starten komt er meer bij kijken dan een online winkel. De meeste studenten richten zich op een online zaak waardoor we ons niet gaan verdiepen in de fysieke winkel. Als je op de markt staat of voedsel gaat verkopen heb je ook weer andere vergunningen nodig. Ongeacht of je een online zaak of een fysieke zaak hebt, je moet tijdens je inschrijving navragen welke vergunningen nodig zijn voor jouw situatie. Je kan hiervoor ook langsgaan bij jouw lokale gemeentehuis.

Breng je ziekenfonds op de hoogte dat je een student- zelfstandige onderneming start en bezorg hen het attest van aansluiting dat je van het ondernemingsloket zal ontvangen

Je bent nu legitiem in orde om zaken te doen. Het is wel BELANGRIJK om je administratie bij te houden, hieronder valt de boekhouding.

Lees verder voor meer informatie!

Een bedrijf opstarten is te vergelijken met het bouwen van een huis. Een huis begint met de fundering vervolgens wordt het huis gemaakt en uiteindelijk wordt het bewoond, het huis wordt dan ook afgestemd op het aantal personen dat erin gaat wonen. Jouw fundering begint bij de rechtsvorm van jouw onderneming.

De meest voorkomende rechtsvormen zijn de zelfstandige, VOF, BV,… We gaan ervan uit dat je dit zelfstandig gaat doen waardoor jij dus de fundering van jouw bedrijf bent. Wij gaan ons baseren op de rechtsvorm Student – zelfstandige. Nu je weet welke rechtsvorm je nodig hebt kan je beginnen met de bouw van jouw business.

Uiteraard is het belangrijk om kennis te verwerven om te weten hoe je dit moet doen. Alles wordt duidelijk vermeld, je kunt dit zien als de theorie voor het opstarten van een bedrijf als student maar uiteraard ligt de praktijk in jouw handen! Als je van plan bent om een zelfstandige te worden moet je ook een zelfstandige mindset hebben, als je extra informatie nodig hebt of specifieke vragen moet stellen die verbonden zijn aan jouw situatie moet je ook zelf contact opnemen met de nodige instanties. Uiteindelijk moet je ook een verantwoordelijkheid hebben over jouw onderneming. Het is dus belangrijk om een goede mindset te hebben.

Een onderneming starten

Alles wat je moet weten voor het starten van je bedrijf als student-zelfstandige

Voorwaarden

Als student - zelfstandige heb je vele voordelen tegenover een zelfstandige in hoofdberoep. Om als student – zelfstandige te opereren moet je voldoen aan de onder genoemde voorwaarden:

 •   Je bent tussen de 18 en 25 jaar oud.
 •  Je studeert aan een erkende onderwijsinstelling in België of in het Buitenland.
 •   Je bent ingeschreven voor minimaal 27 studiepunten per schooljaar of 17 lesuren per week.

Inkomsten

Hoe meer inkomsten je hebt des te beter je onderneming verloopt. Echter heb jij als student – zelfstandige specifieke inkomst drempels. Een zelfstandige (geen student) betaald ieder kwartaal minimaal € 745,51 aan sociale bijdragen. Jij als student zult dit bedrag niet snel moeten betalen, enkel als je netto jaarinkomen boven de € 13.993,77 is. Als student – zelfstandige betaal je een voorlopige bijdrage van € 82,47 per kwartaal, als je een vrijstelling hebt moet je geen voorlopige bijdragen betalen. Bijvoorbeeld: Een zelfstandige (geen student) betaald per kwartaal minimum € 745,51 aan sociale bijdragen. Ook als je student bent en in het 4e kwartaal boven de inkomstendrempel van € 13.993,78 valt dan ben je verplicht de eerste 3 kwartalen een bijdrage van € 745.51 te betalen. Hieronder staan de inkomst drempels vermeld:

 •   Inkomen lager dan of gelijk aan € 6.996,88, dan betaal je geen sociale bijdragen.
 •   Inkomen tussen
  € 6.996,88 en € 13.993,77 dan betaal je bijdragen op het bedrag boven € 6.996,88. De bijdragen is een verlaagd tarief van 20.5%.
 •   Inkomen hoger dan of gelijk aan € 13.993,77, dan betaal je bijdragen zoals een zelfstandige (geen student). De bijdrage bedraagt minimaal € 745,51 per kwartaal.

Voorbereidingen

Voorbereidingen maken of breken je onderneming, des te beter je voor bereid bent, des te beter je onderneming zal verlopen.

 •   Ondernemingsplan
 •   Jaarplan
 •   Marktonderzoek
 •   Marketingstrategie

Verzekering

  Alvorens je start met ondernemende activiteiten moet je je als zelfstandige aansluiten bij een erkend sociaal verzekeringsfonds. Dit doe je ten laatste voor de start van je activiteiten.

  Het is verplicht om als ondernemer lid te zijn van een sociaal verzekeringsfonds.

 Als je niet bent aangesloten en je voert al activiteiten uit kan je rekenen op een geldboete!

 In België beheert een ziekenfonds de verplichte ziekenkostverzekering. Jij als student bent verplicht om lid te zijn bij een ziekenfonds, waarschijnlijk hebben je ouders dit voor je geregeld.

 Waarom dit relevant is? Je moet je ziekenfonds laten weten dat je een student-zelfstandige bent. Ziekenfondsen beschikken meestal over info brochures voor zelfstandigen en starters. Neem contact op met jouw ziekenfonds en vermeld te start van je zaak (BELANGRIJK om te vermelden dat je een student-zelfstandige bent). Voor de overige handelingen m.b.t. het ziekenfonds zullen ze je begeleiden.

 Als je bijvoorbeeld een winkel opent zijn er andere verzekeringen verplicht om af te sluiten, zoals een brandverzekering. In dit voorbeeld zijn we eerder gericht op een online bedrijf. Aangezien dit het meest voorkomende is.

Ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is niet verplicht maar wel aangeraden! Je kan strategisch in de details een plan vaststellen. Als je gestart bent met je onderneming heb je ook nog een referentie voor je doelen.
Door fundamentele vragen te stellen kan je je ondernemingsplan gemakkelijk uitwerken.

 •   Waarom zet ik dit bedrijf op?
 •   Wat wil ik bereiken met mijn bedrijf?
 •   Waarom heeft de wereld/mijn doelgroep nood aan mijn bedrijf?
 •   Welke stappen heb ik al genomen om te werken aan mijn bedrijf?
 •   Wie gaat er helpen aan mijn bedrijf?
 •   Welke waarde bied ik aan?
 •   Wat voor problemen los ik op?
 •   Hoe doe ik dit beter dan mijn concurrenten?

Marktonderzoek

Jij als onderneming moet inspelen op de behoeften van jouw klanten. Door deze behoeften te begrijpen moet je onderzoek doen naar de markt waarin jij je gaat in specialiseren. Verzamel zoveel mogelijk informatie. Om te weten wie jouw ideale klant is kan je een persona maken. Creëer een profiel van de ideale klant. Verder kan je antwoorden zoeken door de juiste vragen te stellen.

 •   Wie is mijn doelgroep?
 •   Welke vorderingen zijn er recent gebeurd in mijn sector?
 •   Hoe ga ik als zelfstandige inspelen op de ontwikkelingen?
 •   Hoe blijf ik op de hoogte van de ontwikkelingen?
 •   Ben ik afhankelijk van andere?
 •   Wie zijn mijn concurrenten?
 •   Wat onderscheidt mijn zaak van mijn concurrenten?
 •   Wat kan ik leren van mijn concurrenten?

Jaarplan

Anders dan een ondernemingsplan kan je een plan opstellen dat gericht is op het eerste jaar van je onderneming. Door de tijd te nemen voor een jaarplan wordt je bewust van wat je kunt bereiken. Je word gedwongen om vooruit te kijken met een bredere visie.

Voor het maken van een goed jaarplan moet je de tijd nemen. Brainstorm, werk op verschillende momenten. Stel specifieke vragen en onderschat niet wat je kunt doen op lang termijn. Blijf ook realistisch, een doel stellen op een specifieke datum is minder realistisch dan een doel stellen over een half jaar.

Een handig schema voor het opstellen van doelen is het SMART systeem. Smart staat voor: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch & tijdsgebonden. Door rekening te houden met deze factors kan je logische, realistische en duidelijke doelen stellen.

Als je een jaarplan maakt zorg er dan voor dat je gedurende het jaar minstens 1x per maand een reflectie doet op jouw jaarplan.

 •   Wat wil ik bereiken de eerste week na de opstart van mijn bedrijf?
 •   Wat wil ik bereiken op het einde van dit jaar?
 •   Wat zijn mijn doelen per kwartaal?
 •   Wat wil ik bereiken per maand?
 •   Welke acties moet ik iedere maand ondernemen?
 •   Welke acties moet ik ieder kwartaal herhalen?

Marketingstrategie

De marketing is een cruciaal onderdeel van jouw onderneming. Je bent een student dus je zal waarschijnlijk bekend zijn met social media. Aangezien je bekend genoeg bent met de apps kan je prima zelf je marketing via social media regelen. Door actief te zijn op een extern kanaal zoals Instagram of Facebook creëer je een band met je doelgroep. Om de markt aan te vallen met jouw onderneming moet je de juiste vragen stellen

 •   Hoe bereik ik mijn klanten?
 •   Welke betaalmogelijkheden kan ik aanbieden voor mijn klanten?
 •   Kan ik klantenkaarten gebruiken?
 •   Moet ik rekening houden met de seizoenen en seizoensgebonden artikelen aanbieden?
 •   Bied ik een extra dienst aan buiten mijn verkoop?
 •   Kan ik mijn product laten promoten door een influencer?
 •   Op welke social media platform ga ik actief zijn?
 •   Hoe hou ik contact met mijn klanten?
 •   Ga ik commerciële mails sturen?

Wat als je in de toekomst niet meer valt onder de voorwaarden?

Je bent al een tijdje bezig met je onderneming. Na een tijd voldoe je niet meer aan de voorwaarden, je bent afgestudeerd of ouder dan 25 jaar. De statuut wijziging gebeurd in het 4e kwartaal van het jaar (oktober, november & december). In het jaar dat je afstudeert heb je nog recht om student-zelfstandige te zijn t.e.m. 30 september. In het jaar dat je 25 wordt ben je nog student-zelfstandige t.e.m. 30 september. Er zijn 3 moelijke opties indien dit gebeurd:

Als je niet meer onder de voorwaarde valt zul je waarschijnlijk je business verder zetten als je hoofdberoep. (Indien dit gebeurd moet je je ziekenfonds inlichten!) Wanneer deze scenario van toepassing is ben je dus ook niet aan het werk voor een werkgever. Je bent nu voltijds bezig met je eigen onderneming en je word gezien als een zelfstandige in hoofdberoep. Voor een zelfstandige in hoofdberoep gelden er andere regels dan voor de student-zelfstandige. Indien je zelfstandige in hoofdberoep wordt is het belangrijk om de wetgeving (rechten maar nog belangrijker: de plichten) nogmaals te herzien.

Als je je business verder zet maar ook werkt ben je een zelfstandige in bijberoep. Dit houd in dat je werkt voor een werkgever werkt en aan je business werkt. Bijvoorbeeld: Tom werkt halftijds bij de Albert Heijn en tegelijkertijd runt hij zijn e-commerce business. Uiteraard veranderd de wetgeving ook als je van student-zelfstandige overschakelt naar zelfstandige in bijberoep. Het is hierbij ook belangrijk om dit te melden aan je ziekenfonds

Dit is een mogelijk scenario in de bovengenoemde situatie. Je bent van plan een zelfstandige in bijberoep te worden maar je moet nog werk vinden, anders dan de situatie hierboven waarbij je al werk hebt. Opnieuw is hier een bijzondere wetgeving rond. Zo heb je niet direct recht op een uitkering wanneer je afstudeert en werkzoekende bent
Toekomst voorwaarden

Boekhouding?

De boekhouding is een belangrijke taak en moet nauwkeurig worden uitgevoerd. Je kan een opleiding bedrijfsbeheer doen maar dit is in Vlaanderen niet nodig (In Wallonië en Brussel ben je verplicht een bedrijfsbeheer cursus te volgen om een onderneming als zelfstandige te starten.). In een bedrijfsbeheer cursus leer je o.a. de basis van boekhouden.

De voordelen van een boekhouder: Buiten dat de boekhouder jou financiële kant regelt op maat van jouw onderneming, krijg je ook advies die je kan toepassen in jouw onderneming en in de toekomst van je carrière. Door te werken met een boekhouder ben je ook altijd op de hoogte van de meest recente wetgeving.

Hoe doe ik mijn boekhouding? Je kan je boekhouding volledig laten doen door een boekhouder, ook kan je gedeeltelijk je boekhouding zelf doen zoals de verkopen registreren en de btw aangifte door de boekhouder laten doen. Om een boekhouder te vinden moet je lokale boekhouders contacteren, ze zullen je verder helpen en aangeven wat de kosten zijn.

Wil je liever geld besparen en je boekhouding volledig zelf doen? Dan moet je weten hoe het moet. Een boekhoud diploma is een bachelor studie van 3 jaar, dit ben je waarschijnlijk niet van plan. Via het internet of via instanties kan je diverse opleidingen doen gericht op het boekhouden voor een eenmanszaak. Sommige opleidingen zijn gratis en sommige zijn betaald.

Door je boekhouding volledig zelf te doen bespaar je geld, maar het is belangrijk dat dit correct gebeurd. Neem de tijd om de boekhouding te studeren. Je kan het beste informatie verwerven via: cursussen (gratis of betaald), Google, YouTube,..

Wat moet mijn boekhouding bevatten? (kort samengevat)

 •  Een financieel dagboek een kasboek (alle uitgaven + alle ontvangsten, in cash geld), een bankboek (alle uitgaven + alle ontvangsten, via bankrekening).
 •  Een verkoopdagboek Een overzicht van de facturen met opeenvolgende factuurnummers (chronologisch).
 •  Een aankoopdagboek Een overzicht met de uitgaven van je onderneming.
 •  Een inventarisboek De beschrijving, waardering en aantal van je stock
Boekhouding

Waar vind ik het formulier om mijn vermindering als student-zelfstandige aan te vragen?

  Er is een verschil tussen het statuut als student-zelfstandige en een vrijstelling van sociale bijdragen. Bij je inschrijving moet je aanduiden dat je een student-zelfstandige bent maar tevens moet je een extra formulier invullen voor de vrijstelling aan te vragen. Dit formulier kan je navragen bij een ondernemingsloket. Bijvoorbeeld: je schrijft je online in via Liantis, stuur een mailtje om te vragen achter het formulier voor vermindering/vrijstelling van sociale bijdragen.

Formulier

Welke activiteiten moet ik doorgeven?

  Je moet eenmalig je activiteiten doorgeven bij de start van je onderneming. De activiteiten van je onderneming is de product of service dat je aanbied, bijvoorbeeld: Als je een kledingbedrijf opstart zijn jouw activiteiten “Het verkopen van kleding”. In de kleding branche zijn er diverse activiteiten, zoals: webwinkel 4791003, sportkleding 4771101,... Alle activiteiten hebben een ander nummer, contacteer een ondernemingsloket en vraag achter een activiteitenindex.

Activiteiten

Ondernemen als student

Belangrijk om te weten

 1. Je inschrijving bij de KBO word geregeld door een ondernemingsloket (zoals Acerta, Liantis of Xerius), dit kan online of fysiek. Wanneer je ingeschreven bent krijg je je ondernemingsnummer. Het is belangrijk om je ondernemingsnummer te vermelden op alle bedrijfsdocumenten.
 2. De inschrijving bij de KBO is NIET gratis.
 3. Indien je inschrijft in het derde kwartaal (juli, augustus of september) dan geld je inschrijving op basis van het vorige schooljaar.
 4. De activiteiten die jouw onderneming gaat uitvoeren moeten geregistreerd worden. Het is belangrijk je activiteiten TEN LAATSTE op je start dag te vermelden aan de KBO.
 5. Je moet je registratie als zelfstandige en de opstart van je onderneming in orde brengen van zodra je daden van koophandel stelt.
 6. Het doorgeven van de activiteiten gebeurt eenmalig bij de start. Hiervoor betaal je het wettelijk tarief van € 89,50, indien er wijzingen worden gedaan van je activiteiten moet je dit doorgeven en moet je opnieuw € 89,50 betalen.
 7. Als je jouw onderneming start en jezelf inschrijft (online of via een ondernemingsloket) heb je de mogelijkheid om je statuut als student-zelfstandige aan te duiden.
 8. Als je een vrijstelling hebt betaal je geen sociale bijdrage. Als deze situatie van toepassing is dan blijf je ook ten laste van je ouders.
 9. Als je inkomen lager is dan € 13.993,78 dan blijf je ten laste van jouw ouders voor de terugbetaling van de geneeskundige verzorging.
 10. Indien je geen vrijstelling hebt betaal je voorlopige bijdragen voor een bedrag van € 82,47 per kwartaal. Dit bedrag moet je dan ieder kwartaal betalen tot het einde van het derde volledige kalenderjaar. Na de 3 jaar wordt je voorlopige bijdrage berekend op jouw inkomen van de afgelopen 3 jaar
 11. Als je omzet boven de € 500.000,00 per jaar is ben je verplicht een dubbele controle te hebben binnen je boekhouden
 12. De sociale bijdragen worden berekend op het netto jaarinkomen uit de zelfstandige activiteit.
 13. De genoemde bedragen van de inkomst drempels zijn gericht op het netto jaarinkomen.
 14. De genoemde bedragen van de inkomst drempels zijn gericht op het netto jaarinkomen.
 15. Om de vermindering aan te vragen als student-zelfstandige dien je een apart formulier in te vullen
 16. Als je in de loop van het jaar je activiteiten als zelfstandige start of stopzet moet je er rekening mee houden dat inkomen uit een onvolledig bijdragejaar omgezet wordt naar een volledig jaarinkomen. Dit wordt benoemd als proratiseren.
 17. Als je een vrijstelling hebt kan je als zelfstandige geen btw recupereren(=de btw kosten aftrekken) je mag ook geen btw rekenen op de producten die je verkoopt
 18. Als je een vrijstelling hebt, val je onder een vereenvoudigde administratie. Je dient deze maar 1x per jaar door te geven
 19. Indien je ieder kwartaal sociale bijdragen moet betalen moet je btw aanrekenen op je producten. Je kan de btw recupereren maar moet deze ook factureren
 20. Als je je inschrijft, dan moet je een startdatum opgeven. Deze datum kan in het verleden liggen als je dit wenst. Indien je al voorbereidende werken stelt als zelfstandige, zoals onder andere inkopen doet, dan betekent dit dat je in feite al gestart bent en je al geregistreerd moet staan als zelfstandige (KBO inschrijving, BTW nummer, & sociaal verzekeringsfonds).

Veelgestelde vragen

Wat wil je weten?

Indien je een partner wilt toevoegen aan je bedrijf d.m.v. een vennootschap dan verandert de rechtsvorm van je bedrijf. De rechten en plichten veranderen en ook de boekhouding veranderd. Als je deze verandering aangaat kan je het beste contact opnemen met de instelling waarbij je ingeschreven bent

Als je student bent werk je misschien ook als jobstudent. Jouw inkomen als student – zelfstandige staat los van het inkomen van jouw studenten job. Handig om te weten: Je mag als jobstudent 475 uur werken in België. Indien je meer dan 475 uur per jaar werkt dan ontvangen je ouders geen kindergeld meer en moet je een hoger belastingtarief betalen.

Omzet is een boekhoudkundige term wat duid op de gehele verkoop van een onderneming. Jouw inkomen is netto gericht, de winst die je gemaakt hebt.

Indien je je gaat inschrijven moet je zeker vragen achter deze documenten: “Aanvraagformulier voor het statuut van student-zelfstandige”, “attest van inschrijving van de student-zelfstandige” (=school) & “Aanvraagformulier tot vermindering van de wettelijke voorlopige bijdragen voor het jaar”(=optioneel)

Indien je iets verkoopt en cash geld ontvangt moet je de verkoop registreren en doorgeven bij de boekhouding.

Je inkomsten als zelfstandige worden altijd omgerekend naar een volledig jaarinkomen. Als je op 1 juli start met je activiteiten zijn er nog 2 kwartalen in het huidige jaar. Stel je verdiend € 4.000 in de laatste 2 kwartalen dan is je geproratiseerd jaarinkomen € 8.000. Een jaar heeft 4 kwartalen. Je moet dus je geschatte jaarinkomst bepalen gebaseerd op je kwartaal inkomen maal vier. Als je nu een vermindering hebt aangevraagd en een netto jaar inkomen hebt van € 8.000 dan moet je toch bijdragen betalen, dit komt omdat de vrijstellingsgrens € 6.996.,88 is. Dit is een wettelijke kwestie en de overheid ziet dit als “een onterechte aanvraag van vermindering”, het is dan ook mogelijk dat ze je achteraf verhogingen aanrekenen. Dus als je een aanvraag doet tot vermindering neem je er best rekening met het geproratiseerde inkomen. Indien je niet zeker bent over je inkomen en of je nu wel een vermindering moet aanvragen dan moet je gewoon even contact opnemen met een ondernemingsloket.

Je kan ervan uitgaan dat je inkomen lager dan of gelijk aan € 6.996,88 is. Indien dit het geval is betaal je geen sociale bijdragen, mits je een vrijstelling van sociale bijdragen hebt. Dit kan je enkel ontvangen door een aanvraag te doen bij een ondernemingsloket. Ieder kwartaal moeten je sociale bijdragen in orde zijn om sociale zekerheid en sociale rechten op te bouwen. Aangezien je een zelfstandige bent ben je ook zelf verantwoordelijk voor de betaling van je sociale bijdragen. De betaling voer je uit aan een sociaal verzekeringsfonds en dat fonds stort het door naar de overheid.

Indien je een fysieke winkel hebt en in het bezit bent van: personeel, bedrijfswagen,.. moet je hiervoor ook extra verzekeringen hebben. Wij gaan er vanuit dat je als student-zelfstandige niet in bezit bent van een fysieke winkel waardoor je dus ook geen verplichte verzekering objectieve aansprakelijkheid nodig hebt. Indien je een online business gaat starten heb je dus ook geen wettelijke verplichte verzekering voor arbeidsongevallen nodig. Meer weten over verzekeringen voor zelfstandige neem een kijkje op deze website

Indien je het antwoord op je vraag niet hebt gevonden, kan je je vraag stellen via het contact forum
of stuur een e-mail naar info@ondernemenalsstudent.be