financieel plaatje

Het financiële plaatje

Wat zijn de kosten van mijn business?

Uiteraard brengt het starten van een onderneming kosten met zich mee. Als je van plan bent een boekhouder in te schakelen is het voor hem/haar ook makkelijk als je het financiële plaatje kan voorleggen. Afhankelijk van de activiteiten die je gaat uitvoeren moet je de nodige kosten berekenen.
Voorbeelden van kosten: Oprichtingskosten, vergunningen, boekhouding, verzekeringen, bankkosten, intellectuele eigendom, software, gereedschap, machines, voertuig, onderhoud van voertuig, reiskosten, website, verpakking, publiciteit,..

Hieronder worden 2 scenario’s weergegeven. LET OP! De prijzen zijn variërend afhankelijk van welke middelen je gebruikt (bank, website, boekhouder,…)

Voorbeeld rekenformule
Formule Beschrijving
Bruto omzet
- Beroepskosten (incl. sociale bijdragen)
- Extra kosten
= Netto belastbaar inkomen
- Persoonbelasting
= Wat je overhoudt

Don't ever let your business et ahead of the financial side of your business.
Accounting, accounting, accounting. Know your numbers

Scenario 1

Je bent een website ontwikkelaar, je bent in staat om een website te creëren. Het enigste wat jij moet betalen is een host en een domeinnaam. Verder moet je geen kosten betalen voor de opbouw van je website omdat je dit zelf doet. Je hebt dus ook geen fysieke winkel nodig om te verkopen maar enkel jouw website.

Je wilt zoveel mogelijk kosten besparen, je voert zelf je boekhouding uit. In dit voorbeeld gaan we er van uit dat je je online inschrijft via Liantis. De kosten voor de inschrijving bij de KBO is een wettelijk tarief dat bij iedere instantie hetzelfde is.

Je zakelijke bankrekening sluit je af bij KBC, je kiest voor het standaard pakket geen extra mastercard en geen betaalterminal(=pin kastje). De host van je website doe je via Combell ook krijg je een gratis domeinnaam van Combell. Je bespaard kosten met de boekhouden omdat je dit zelf doet. Toch wil je zeker zijn dat je het goed doet en investeer je eenmalig in een basiscursus boekhouden, in dit voorbeeld koop je een digitale cursus basis boekhouden via Laudius.

Scenario 1
Omschrijving Prijs Termijn
Inschrijving in de KBO € 89.50 Eenmalig
Aanvraag en activatie BTW-nummer € 70.18 Jaarlijks
Zakelijke bankrekening € 30.00 Jaarlijks
Website € 5.99 Maandelijks
Cursus boekhouden € 49.00 Eenmalig
Totaal kosten:
€ 244,.67 Herhalende kosten per jaar: € 101.88

Scenario 2

Jouw onderneming wordt de nieuwe mode! Je bent van plan een kleding bedrijf op te starten. In dit voorbeeld gaan we ervanuit dat je een online website hebt en geen fysieke winkel. Je wilt je onderneming zo professioneel mogelijk aanpakken, je wilt fouten vermijden en alles perfect aanpakken zonder geld te besparen. Om je onderneming te starten schrijf je je in via Acerta. Voor je zakelijke bankrekening ga je naar KBC.

Je verkoopt je kleding online, jouw website maak je via de site Wix, in dit voorbeeld pak je het “Business unlimited” pakket.

De boekhouding laat je doen, de berekende prijs is gebaseerd op een eenmanszaak met als btw-regime “kleine vrijgestelde onderneming” met een geschatte aantal documenten tussen de 100 – 200. Doe zelf je berekening via deze pagina (LET OP! Dit is een ruwe schatting, voor een exacte prijs moet je een lokale boekhouder contacteren.)

De prijs voor de boekhouding is moeilijk te bepalen, je kan je boekhouding prima zelf doen als een kleine onderneming. Het beste is om een cursus te doen.

Je product heeft uiteraard ook een inkoopprijs. Als voorbeeld gaan we ervanuit dat je 35 kledingstukken besteld tegen een prijs van € 18/stuk. Omdat je een ruim budget hebt wil je je merk bekender maken door te adverteren, dit doe je via Facebook & Instagram. Iedere maand betaal je € 20,00 aan reclame.

De designs van je kleren worden gemaakt door een designer die ieder kwartaal één ontwerp maakt tegen een prijs van € 50.00.

Scenario 2
Omschrijving Prijs Termijn
Inschrijving in de KBO € 89.50 Eenmalig
Aanvraag en activatie BTW-nummer € 61.55 Jaarlijks
Zakelijke bankrekening € 30.00 Jaarlijks
Website € 25.00 Maandelijks
Boekhouden € 94.00 Eenmalig
Kleding € 630.00 Kwartaal
Reclame € 20.00 Maandelijks
Designer € 50.00 Kwartaal
Totaal kosten:
€ 1,000.05 Herhalende kosten per jaar: € 4,418.,00

Dit zijn 2 voorbeelden, je moet zelf je berekening doen die specifiek is afgestemd op jouw situatie.

Je kan veel kosten besparen, maar ook veel geld uitgeven.

In het 2e voorbeeld zijn de herhalende kosten ontzettend hoog, hou er rekening mee dat je een winstmarge hebt waardoor je de inkoop altijd zeker terug hebt. Designs, reclame en zelfs de boekhouding is optioneel. Je bent een beginnende ondernemer en uiteraard geen mega business. Vergeet ook niet rekening te houden met de kosten voor sociale bijdragen indien je geen vrijstelling hebt!

Meer lezen?

Bekijk de blog pagina